Nyiss a felépülés felé

Korábban említettem, hogy az új lakásban nem tudtam kinyitni az ablak egyik szárnyát. Sokat gondolkodtunk a megoldáson, végül párom jó barátja, Sanyi, segített, és nagy örömömre meg is oldotta a problémát, most már gond nélkül nyitható mindkét szárnya az ablaknak.

Sokat beszélgettem Sanyival. Tudtam, hogy voltak gondjai, nem voltam tisztában vele, mennyire volt mélyen. Elmesélte, hogy a felépülés az alkoholbetegségből milyen nehézségekkel jár, milyen érzések dúltak benne, és hogyan tudott kilépni belőle.

Nem egyszerű belátni, hogy mi az, ami már nem normális és átlépi a kóros szintet. Mesélte, hogy egy idő után már az alkohol volt az elsődleges a családdal szemben, nem tudja hogyan történt, egyszer azon kapta magát, hogy munka után nem haza, inkább keres egy kocsmát. Észrevétlenül vette át a hatalmat az életén.

Ezen elgondolkodtam, és utánanéztem annak, hogyan alakul ez ki, mikortól betegség már az alkohol fogyasztás, hol a határ. Találtam egy cikket, amiben részletesen leírják a különféle fokozatokat, megtudhatjuk, mikor van szükség segítségre.

Nem szabad hagyni, hogy az életünk kilátástalanná váljon, elébe kell menni a problémának. Ha már látjuk, érezzük, hogy túlzásba estünk, beszéljünk róla mással. Ha van a családunkban olyan, aki átlépte ezt a határt, legyünk támogatók, segítsünk. Ne felejtsük el, hogy a felépülés az alkoholbetegségből nem megy egyik napról a másikra, sok a buktató, de nem lehetetlen túllendülni rajta, és megélni a változást. Sanyinak is ment, hiszem, hogy mindenki képes lehet erre, főleg, ha mer segítséget kérni. Egy felépülési program, amit a Családi Felépülési Központ is nyújt, megadhatja a kezdő lökést a felépüléshez.