Kicserélt ablakok és ajtók, mi legyen a következő, amit felújítunk?

3 évvel ezelőtt teljes ablak és ajtócserét végeztünk a házunkban, mert a régi fa ablakokon már volt, ahol nagyon bejött a hideg, az ajtót nehezen tudtuk bezárni és közben lett egy teraszunk is, amihez szintén szerettünk volna egy külön kijáratot beszerelni. Akik azt vallják, hogy egy házon mindig van mit csinálni, azok bizony nem hazudnak, sok apróság el tud romlani, de azért valljuk be a legnagyobb munkát mi magunk és a szuper új ötleteink szokták előidézni. Így történik ez általában nálunk is, mikor éppen valamelyikőnknek beugrik valami, hogy mit lehetne megrenoválni vagy éppen kicserélni. A jelenleg futó projektünk a napelem telepítésének gondolata, amiben a Pentele Solar KFT. segít nekünk. Ez persze nem esztétikai felújítás lesz, hanem anyagi okok miatt vágunk ebbe bele. Róluk ezen az oldalon olvastam először és nagyon szimpatikusnak tűntek, ezért kitöltöttem az oldalon található űrlapot és nem sokára fel is vették velem a kapcsolatot telefonon. Az űrlapon már voltak olyan kérdések, amik jó, hogy előkerültek, mert így a telefonos beszélgetésre már tudtam, milyen papírok jók, ha előttem vannak, hogy pontos válaszokat tudjak adni az ingatlanunk paramétereiről, így nem kerültem kellemetlen helyzetbe. A cég csapata nagyon pozitív csalódás volt, telefonos beszélgetésünkkor először ők tettek fel olyan kérdéseket, amikkel jól ki tudják szűrni, hogy mik a mi igényeink és mi az, amit a házunk is elbír, a kérdések miértjét pedig szintén elmagyarázzák, hogy tudjuk mire használják az információkat, így reálisabb előzetes napelem árajánlattal tudnak érkezni az ingyenes helyszíni felmérésre. A kérdések után pedig mi is feltehettük minden felmerülő bizonytalanságunkat, kaptunk iránymutatást a napelemek árairól, illetve az elérhető pályázatokról, amik segítenek a megvalósításban, emellett pedig tájékoztattak minket a megtérülésről is.

A személyes helyszíni felmérés alkalmával meséltek valódi, általuk felszerelt napelemes rendszerekről, amik hasonló típusú és elhelyezkedésű telken voltak, mint a miénk, így valódi értékeket tudtak nekünk mondani, hogy mi az amire igazán szükségünk van és hogyan fog kinézni a napelem a házunkon. A napelemek árai teljesen egyénre szabottak, nincs egy konkrét összeg, amit tudnak mondani, így az előzetes felmérés alapján kaptunk információ morzsákat, hogy nagyjából milyen árrésen fog mozogni a telepítés és mikor fog megtérülni a rendszer, de valódi és teljes körű leírást a végleges ajánlatkor fognak tudni mondani. Az ellenőrzés során minden szempontot figyelembe vesznek és alaposan körül járják a házat. Az alapvető ellenőrzéseken kívül, mint az áramfogyasztás, tetőszerkezet erőssége, olyan területi adottságokat is feljegyeztek, hogy az éppen növekedő diófánk 10 év múlva, hogyan fogja beárnyékolni a házunkat, hiszen olyan helyre szeretnék telepíteni a napelemeket, ahol hosszú távon a legnagyobb teljesítményt tudja nyújtani. A felméréskor elmondták hogy milyen opciók vannak, hogy ha például az utca felőli tető részre helyezik a napelemet, akkor hová nem érdemes a későbbiekben fát ültetnünk, vagy ha máshová szeretnénk, akkor milyen tereprendezésre lenne szükség a legjobb teljesítmény érdekében.

Semmilyen kötelezettséget nem éreztem a részükről, hogy bármivel is tartoznék nekik, ha a végleges árajánlat után végül úgy döntünk majd, hogy mégsem vágnánk bele ebbe a projektbe. Arról biztosítottak, hogy a napelemek árai nem a legpénztárcabarátabbak, de minden segítséget és támogatási opciót vagy hitellehetőséget leírnak nekünk és segítenek abban, hogy minél kedvezőbb úton jussunk napelemhez.