A nyílászárók és az energetikai tanúsítvány nagyon is összefüggenek

Amikor egy ház vagy lakás energetikai értékelésérről van szó, akkor a nyílászárók nagyon is fontos szerepet játszanak a végleges eredmény alakulásában. Ezt csak nemrég tudtam meg, mikor a családdal úgy határoztunk, hogy elegünk van a városi életből, és egy csendesebb, kertvárosi közegben szeretnénk a továbbiakban élni. A nejemmel mindketten egyetértettünk abban, hogy sokkal jobb lesz a gyerekeknek, ha a friss levegő, és nem az utcai szmog lesz felnevelkedésük közege. Igazából amikor kicseréltettük a lakásunk ajtaját és ablakait, akkor még nem volt szó költözésről, de mint kiderült, nagyon jól tettük. Ugyanis az energetikai tanúsítás az ingatlan adásvételének egyik alapfeltétele. Érdekes módon a hirdetéshez nem szükséges, de ahhoz, hogy alá lehessen írni a papírokat, már igen. Ezt az e-tanusitas.eu oldaláról tudtam meg, és nagyon örültem, hogy bizonyos fejlesztéseket már korábban elvégeztünk, mert így jobb besorolásra is számíthattunk.

Mivel nem Budapesten, hanem egy vidéki nagyvárosban élünk, így egyértelmű volt, hogy olyan cégre lesz szükségünk, akik nem csak a fővárosban tevékenyek. Energetikai tanúsítványok készítése Magyarország egész területén – ez volt az egyik fő kritérium, amikor elkezdtem a megfelelő tanúsító cég után kutakodni. Ám mivel a magyar lakosság 1/5-e Budapesten él, így érthető, hogy rengeteg cég csak a fővárosra és környékére koncentrál, hiszen itt található a piac nagy része. Országos lefedettségű iroda viszont kevés van. Éppen ezért örültem meg annyira, mikor megtaláltam az e-tanusitas.eu oldalát, akiknek vannak felmérést végző szakembereik minden nagyobb városban, így bárhová képesek eljutni.

És mit vizsgálnak, amikor energetikai tanúsításhoz mérik fel a helyszínt? Gyakorlatilag mindent. A falak vastagságát és szigeteltségét, az ingatlan állapotát, a belső hálózat stabilitását, és nem utolsó sorban a nyílászárók állapotát. Ahol régi, huzatos ablakok és ajtók vannak, értelemszerűen azokat az ingatlanokat nem lehet energiahatékonyan fenntartani, a vizsgálat elsődleges célja pedig ennek a tulajdonságnak a feltérképezése. Ahol régi, huzatos ajtók és ablakok vannak, azt jóval nehezebb és drágább kifűteni, így átlag alatti besorolást fog kapni. Mi viszont pár éve kicseréltettünk mindent, ráadásul a társasház is szigetelve lett, és a mi lakásunk köztes emeleten van, valamint központi fűtéssel rendelkezik, így megérdemelten kapta meg a jobb értékelést.

Ha Energetikai tanúsítványok készítése Magyarország egész területén az igény, akkor egyértelműen az e-tanusitas.eu a legjobb választás, ez már rövid kutatás után kiderült. A többi céghez képest, akik hasonló dolgokkal kecsegtettek, senki sem adott olyan alapos tájékoztatást és korrekt árajánlatot, mint ők. Szóval másnak is csak ajánlani tudom, tényleg nagyon magas szintű és megfizethető a szolgáltatásuk.