A ház felújításánál a napelemrendszert választottuk

Idén nyáron végre sikerült elkezdenünk a házunk felújítását. Ez azért is volt már fontos és esedékes, mert ez egy eléggé régi épület. Anno megörököltük a férjem nagyszüleitől, de mivel ők nem nagyon újítgatták az életük vége felé, így nem volt a legjobb állapotban. Persze, amikor beköltöztünk megcsináltunk pár dolgot, de mivel nem volt rá elég pénzünk, így az igazi nagy felújítás és ráncfelvarrás elmaradt.

Az egészet egy alapos felméréssel kezdtük, mert tudni akartuk, hogy mégis milyen összegre számítsunk. Amit mindenképpen ki akartunk cserélni és megcsinálni azok a nyílászárók voltak. Ez egyrészt azért fontos, mert ha modernizáljuk és kicseréljük a nyílászárókat úgy számoltunk, hogy rengeteg pénzt meg tudunk spórolni. Erre szokták mondani, hogy a rossz szigeteléssel az utcát fűtjük és ezt tényleg így van. Úgy terveztük, hogy kicseréljük az ablakokat és az ajtókat is. Sajnos ezt nem tették meg az elmúlt pár évtizedben, így abszolút időszerű volt már.

Ha már úgyis belevágtunk a modernizálásba, a spórolásba és a felújításba, akkor úgy döntöttünk, hogy egy új napelem rendszert telepítünk a házunkra. Egy ideje már gondolkodtunk rajta, de erre is csak most tudtunk sort keríteni. Az egyik barátunk javaslatára találtunk rá a napelemrendszer.info oldalra, ahol rengeteg információt találhatunk arról, hogy miért érdemes felszerelni a napelem rendszert a házunkra, mennyibe kerül, mi kell hozzá és milyenek az optimális napelem méretek.

napalem méretek

Azért is választottuk a napelemet, mert mi hosszútávban gondolkodunk. Ugyanis egy új rendszer nem egyik napról a másikra, hanem évek alatt fog megtérülni anyagilag. Azt mondják, hogy 10 év az, amikor tényleg, valójában megtérül.

Például, ha mondjuk egy adott házban havonta 18.000 Ft-ot költünk villanyszámlára, akkor a következőképpen fog megtérülni az új rendszer. Az első hónapban logikusan még csak 18.000 Ft-ot tudunk megspórolni, 6 hónap után már 108.000-t, 5 év eltelte után 1.080.000 Ft-os és 10 év után már 2.160.000 Ft-ot. Tehát láthatjuk, hogy ez egy hosszú távú befektetés, amely idővel térül meg.

A mi házunkra egészen pontosan egy 7 kW-os napelem rendszert telepítettünk, mert az előzetes felmérés alapján ez tűnt a legoptimálisabbnak. Ez bruttó 2.545.000 Ft-ba került. De mit tartalmaz ez az ár? A csomagban található egy 3 fázisú Sharp típusú napelemrendszer, SMA inverter, monokristályos félcellás napelem modul, IBC Solar kábelezés és egy saválló acél tartószerkezet. Tehát gyakorlatilag minden benne van, amire szükségünk lehet. Amit szintén fontos megjegyezni, hogy a gyártó 25 éves teljesítménygaranciát vállal. Ez azt jelenti, hogy legalább 25 éven keresztül a rendszernek minimálisan 80%-os teljesítménnyel kell működnie. Persze ez nem azt jelenti, hogy 25 év után leáll vagy tönkremegy a rendszer, hiszen itt az a lényeg, hogy hosszú-hosszú évekig megfelelően működjön.

Aki a napelemek mellett dönt, annak tudnia kell, hogy a rendszer talán legfontosabb eleme az inverter. Sokan úgy gondolják, hogy ez a napelem, de ez nem így van, mert a napelem önmagában nem sokat ér, ha nincs mellette egy jól működő inverter. Mire is használják az invertert? Ez gyakorlatilag az egész rendszernek a szíve. Ez az a készülék, ami a megtermelt áramot átalakítja váltakozó árammá. A napelemek ugyanis önmagukban csak egyenáramot termelnek, amit a mindennapi elektromos eszközökkel nem tudunk használni. Ezért kell hozzá inverter, ami a nevéből adódóan átváltja az egyenáramot váltakozó árammá. Mi végül az izraeli Solaredge cég invertere mellett döntöttünk, mert ők 12 év garanciát vállalnak a termékükre.

Mi nagyon meg vagyunk vele elégedve, abszolút egy jó döntés volt a részünkről, hogy emellett döntöttünk. Másoknak azt tanácsoljuk, hogy érdemes egyből ajánlatot kérni a cégtől, mert ingyenesen felmérik a helyszínt, kiszámolják a napelem méretét, az optimális energiamennyiséget és pontos árajánlatot adnak. Ajánljuk mindenkinek!